Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Για ένα δικτυότοπο που θα λειτουργήσει ως κέντρο πληροφόρησης και βάσης δεδομένων για τον θεατρικό μας πολιτισμό


Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους και στην υλοποίηση βασικών σκοπών και στόχων τους, τα «ΔΡΩΜΕΝΑ Κ.ΛΠ.» έχουν προχωρήσει στη δημιουργία παρατηρητηρίου πολιτιστικής κληρονομιάς Πελοποννήσου με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού και την επικοινωνία και ανάδειξη δρώμενων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Βασικός στόχος είναι, μεταξύ άλλων, και η δημιουργία δικτυότοπου που θα λειτουργήσει ως κέντρο πληροφόρησης και βάσης δεδομένων για τον θεατρικό μας πολιτισμό. Η μέχρι στιγμής δράση μας με την έκδοση του θεατρικού περιοδικού «Δρώμενα» έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο φίλων.
Ήδη έχουμε προχωρήσει στην οργάνωση ενός αρχείου που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε μια θεατρική παραγωγή: συγγραφείς, σκηνοθέτες, μεταφραστές, σκηνογράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί κ.ά. Κυρίως έλληνες αλλά κι ένας μέρος με ξένους.

Πέρα από τα πορτρέτα καθαυτά των συντελεστών ενός θεατρικού γεγονότος, έχουμε στην κατοχή μας φωτογραφικό υλικό από θεατρικές παραστάσεις, φωτογραφίες από την ανάγνωση των θεατρικών έργων ή από τις πρόβες.

Έχουμε ήδη αρχίσει μια εργασία που την τιτλοφορούμε ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ (και άλλα κείμενα) ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, και που είναι ένας ελληνικός βιβλιογραφικός οδηγός όλων των θεατρικών εκδόσεων του 20ού αιώνα.

Επίσης έχουμε ετοιμάσει στο πλαίσιο μιας σειράς, τρία βιβλία για τους σκηνοθέτες Γιώργο Μιχαηλίδη, Κώστα Μπάκα, Μίμη Κουγιουμτζή.Ακόμη, σχεδιάζουμε μια έρευνα για το ελληνικό και το ξένο θέατρο στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Δηλαδή, τι έχει παιχτεί από τότε που ιδρύθηκε το κρατικό μας θέατρο. Κι αυτό ακριβώς για να βγουν ορισμένα συμπεράσματα, χρήσιμα για την περαιτέρω πορεία του εθνικού μας θεάτρου, αλλά και για τους μελετητές.


Η ψηφιοποίηση του παραπάνω υλικού αποτελεί βασική μας επιδίωξη, ώστε να είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου