Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ενα υπουργείο Πολιτισμού που σκέφτεται... τουριστικά!

  • Στις 18/4/2011 εκδόθηκε και το παρακάτω Δελτίο Τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού - χωρίς να υπάρξει συνέχεια για τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του υπουργού με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και άλλους παράγοντες. Τέλος πάντων, προσπαθώ να βγάλω κανένα συμπέρασμα από τις συναντήσεις αυτές. Εχουν κάποια ουσία ή είναι μια τυπική διαδικασία που εντάσσεται στο πρόγραμμα ακτιβισμού που πλήττει την κυβέρνηση. Εγώ πάντως επιμένω ότι δεν μου αρέσει αυτή η μονοδιάστατη αντίληψη για τον πολιτισμό που είναι μπλεγμένος αξεδιάλυτα με τον τουρισμό. Αλλο πράγμα είναι ο πολιτιστικός τουρισμός και άλλο ένα ολόκληρο υπουργείο Πολιτισμού να σκέφτεται... τουριστικά:
Συνάντηση με τους τουριστικούς φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε σήμερα στην Τρίπολη ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ Παύλος Γερουλάνος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 21 Ενώσεις Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Καταλυμάτων, ο κ. Παύλος Γερουλάνος είχε την ευκαιρία να ακούσει αναλυτικά τα ζητήματα που απασχολούν τον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας.

Συμφωνία Τατούλη – Γερουλάνου για την αύξηση των έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ

  • Δημοσιεύω Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αποσπάσματα από την ομιλία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, παρόντος και του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου. Δείχνει την έγνοια της Περιφέρειας και τις προτεραιότητες που έχει θέσει:

Συμφωνία Τατούλη – Γερουλάνου για την αύξηση των έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ με σκοπό τη διάσωση και τη συντήρηση τους και απώτερο στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου σημειώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2011. 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης εξέφρασε δημόσια την ευχαρίστησή του για την αποδοχή της πρόσκλησης εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού και σημείωσε ότι η συγκυρία είναι εξαιρετική λόγω της σύμπτωσης της παγκόσμιας ημέρας πολιτιστικής κληρονομιάς με την επίσκεψη αυτή. 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της κοινωνίας Πολιτών. Νεωτερισμός ή “ορθή επανάληψη”;

  • Της Ξένιας Κουτσογιάννη
  • Σκέψεις και προβληματισμοί πάνω στον τρόπο λειτουργίας και την εσωτερική οργάνωση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ.
  • Θα τολμήσουμε να υιοθετήσουμε και να δοκιμάσουμε στη πράξη ριζοσπαστικούς νεωτερισμούς ή θα ακολουθήσουμε τα γνωστά  μονοπάτια με κίνδυνο να εμπλακούμε με χρεωκοπημένες πρακτικές;
Η κοινωνία αποτελούσε κι αποτελεί πάντα, πεδίο διαρκών ζυμώσεων στο οποίο οι αρχές, οι κανόνες, τα πρότυπα, οι ανάγκες και οι μορφές συνεργασίας μεταξύ των πολιτών είναι προϊόν αλληλεπίδρασης. Όσο πιο ανεπτυγμένη είναι η κοινωνία πολιτών τόσο πιο ανεπτυγμένο είναι το αίσθημα της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης και τόσο πιο άρτια λειτουργεί η δημοκρατία.  Έτσι η σημασία των δικτύων πολιτών σταδιακά γίνεται κομβική, καθώς μέσα από καινοτόμες πρακτικές προάγονται κοινωνικά ζητήματα τα οποία ανυψώνονται από το επίπεδο του προσωπικού, στο επίπεδο του γενικού συμφέροντος.  Η μετάλλαξη αυτή, σταδιακά  βελτιώνει πρακτικές και συμπεριφορές μέσα από νέες ιδέες που με τον καιρό, υιοθετούνται τόσο από τον κρατικό όσο και από τον ιδιωτικό τομέα συνδράμοντας στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της Πολιτείας. 

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ψήφισμα της ολομέλειας του «Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας Πολιτών»

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ...οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών..
H ολομέλεια του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας Πολιτών» πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί στις 16 Απριλίου στην Αθήνα απο την οποία προέκυψαν για πρώτη φορά θέσεις για όλα τα θέματα εθελοντισμού και κοινωνικής οικονομίας. Παράλληλα με την συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία για την ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας των επικεφαλής των κοινωνικών δικτύων από όλη την Ελλάδα για «θεσμούς αλληλεγγύης» την οικολογία, τον πολιτισμό. Οι εισηγήσεις εκφωνήθηκαν στην ολομέλεια παρουσία 110 αντιπροσώπων: αποτελούν ηδη ένα σημαντικό μνημόνιο κοινωνικής συνεργασίας.
  • Το σχέδιο διακήρυξης το οποίο θα συμπληρωθεί και από τις εισηγήσεις των θεματικών ομάδων που βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο http://www.oikosocial.gr/
  • Χαιρετιστήριο Μήνυμα Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΛΟΥΚΑΣ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,
Λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπορώ να είμαι σήμερα μαζί σας λόγω ήδη προγραμματισμένων υποχρεώσεων. Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία ίδρυσης του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας των Πολιτών με δεδομένες τις σημερινές δύσκολες συνθήκες στον τόπο μας. Θεωρώ ότι η κοινωνία των πολιτών θα συμβάλει ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, καθώς τα μέλη του Παρατηρητηρίου μπορούν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στο κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας. Και πιστεύω ακράδαντα ότι η επένδυση στο κοινωνικό κεφάλαιο είναι αντίδοτο στην κρίση και θα είναι το ίδιο επωφελές για την εθνική μας οικονομία όσο και οι επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της πρώτης Πανελλαδικής Ολομέλειας και καλή δύναμη στην υλοποίηση του έργου σας.
Κείμενο εργασίας για την διακήρυξη αρχών
ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ.. οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών..

 Φίλες και φίλοι

Ένα νέο ελπιδοφόρο μήνυμα δικτύωσης και συνεργασίας  έχει γεννηθεί και απλώνεται σε όλη την χώρα»   με την ίδρυση Πανελλήνιου Παρατηρητήριου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. «Ένα νέο μήνυμα που συνδέεται με το κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογίας οριζόντιας επικοινωνίας, με κινητήρια δύναμη τους  ενεργούς  πολίτες και τα κοινωνικά δίκτυα δημιουργώντας ένα κοινό όραμα.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

1η Ολομέλεια Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας Πολιτών

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 2011


1η Πανελλαδική Ολομέλεια, Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 16.00 στο Ε.Β.Ε.Α. - Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος, αίθουσα συνεδριάσεων ΕΡΜΗΣ), 
με θέματα:
Εισηγήσεις για την αντιπροσώπευση και συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, στα Διεθνή και Εθνικά Κέντρα διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων.
Οργανωτική και Περιφερειακή Δομή του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας Πολιτών. 
Εισηγήσεις των 11 ομάδων εργασίας του Παρατηρητηρίου. 
Παρεμβάσεις- Ερωτήσεις.
Κλείσιμο- Συμπεράσματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
Α΄ Προεδρείο
Μαρία Χατζή, Σπύρος Φρεμεντίτης, Δρ. Μάστορα, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Σκριάπας
16.00 – 18.00 Εισηγήσεις

1.Έναρξη: Μαρία Χατζή, Συντονίστρια Γραμματείας Παρατηρητηρίου
2.Διακήρυξη του Παρατηρητηρίου: Βασίλης Τακτικός
3.Σπύρος Φρεμεντίτης, Συντονιστής της ομάδας εργασίας για την Δικτύωση – Επικοινωνία
4.Κωνσταντίνος Σκριάπας, Συντονιστής Περιφέρειας Θεσσαλίας
5.Γιώργος Καστάνης, Συντονιστής της ομάδας εργασίας του Περιβάλλοντος
6.Διατσέντα Φάνου-Φουσκαρίνη, Συντονίστρια Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
7.Νικόλαος Λαγκαδινός, Συντονιστής της ομάδας εργασίας του Πολιτισμού
8.Κώστας Γράψας, Συντονιστής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων & Ηπείρου
9.Θεόδωρος Δημητρόπουλος, Ομάδα εργασίας για την Παιδεία & δια βίου μάθηση
10.Δρ Ιωάννα Μάστορα, Συντονίστρια της ομάδας εργασίας για την Κοινωνική Αλληλεγγύη & Ανθρώπινα Δικαιώματα
11.Eυανθία Βουράκη, Συντονίστρια Περιφέρειας Κρήτης
12.Ράνια Φιλοπούλου από την ομάδα εργασίας για την Υγεία – Πρόνοια
13.Παπαϊωάννου Μπάμπης, Συντονιστής Περιφέρειας Μακεδονίας
14.Ευγενία Πρεβεζάνου-Αρβανίτη, Ομάδα εργασίας για την Πολιτική Προστασία
15.Γιώργος Μαυρουλέας, Περιφέρεια Αττικής
16.Δημήτρης Μιχαηλίδης, Συντονιστής της ομάδας εργασίας για τον Συνεργατισμό & Κοινωνική Οικονομία
17.Hala Akari, Συντονίστρια ομάδας εργασίας για τους Μετανάστες
18.Βασίλης Τακτικός, Συντονιστής της ομάδας εργασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
19.Μπέσυ Πολυζωγοπούλου, Περιφέρεια Λακωνίας
20.Ανάστος Δημητρόπουλος, Δίκτυα Απόδημου Ελληνισμού
21.Ζαννής Παναγιώτης, Εκπρόσωπος «της Βουλής της Κοινωνίας Πολιτών»
22.Νίκος Γιαννής, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Έκφρασης

 18.00-18.15 Διάλειμμα

Β΄ Προεδρείο
Βασίλης Τακτικός, Διατσέντα Φάνου – Φουσκαρίνη, Κώστας Γράψας, Ηλίας Τσουτσοπλίδης, Hala Akari

18.15 - 19.15 Παρεμβάσεις – Ερωτήσεις
19.15 - 20.00 Ψήφιση της Διακήρυξης - Συμπεράσματα Ολομέλειας -Προοπτικές

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Δημητσάνα - Στεμνίτσα: Τα στολίδια της Αρκαδίας

Πέτρινα αρχοντικά σπίτια, λιθόστρωτα καλντερίμια και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Πυκνά δάση που κατηφορίζουν ομαλά από τις πλαγιές του Μαινάλου και νερά πλούσια και παγωμένα.

Ενας από τους πολλούς μύθους που σχετίζονται με τον Δία λέει πως οι Νύμφες, που είχαν αναλάβει την ανατροφή του, τον έλουσαν στα παγωμένα νερά του ποταμού Λούσιου. Φαίνεται λοιπόν πως ο θεός φρόντισε να... αφήσει κάτι από τη θεϊκή του δύναμη προικίζοντας ετούτο τον τόπο με ομορφιές μοναδικές. Είτε ανηφορίζεις στο επαρχιακό δίκτυο από τη Μεγαλόπολη και την Καρύταινα είτε κατηφορίζεις από τη Βυτίνα η διαδρομή στις πλαγιές του Μαινάλου είναι μαγευτική και συνοδεύεται από τον αχό του ποταμού.

Η μονή Φιλοσόφου (δεξιά) και η μονή Προδρόμου (αριστερά) ισορροπούν μέσα στο φαράγγι του Λούσιου.
Η μονή Φιλοσόφου (δεξιά) και η μονή Προδρόμου (αριστερά) ισορροπούν μέσα στο φαράγγι του Λούσιου.

Μιστράς: Βυζαντινό φως του φθινοπώρου

Oσες φορές κι αν έρθεις στον Μιστρά δεν είναι αρκετές. Ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα διατηρούν μια τέτοια ατμόσφαιρα κι ένα τόσο σημαντικό σύνολο βυζαντινών και μεσαιωνικών μνημείων.
  • Περιήγηση στην ιστορική καστροπολιτεία 
 Οι κεραμιδένιες στέγες του Μιστρά υψώνονται κάτω από τις μολυβένιες ορθοπλαγιές του Ταΰγετου και ορίζουν έναν από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Η ανείπωτης γραφικότητας βυζαντινή πόλη δημιουργήθηκε εκεί όπου αρχικά υπήρχε ένα σκέτο κάστρο, το οποίο ίδρυσε το 1249 ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος, στον λόφο που λεγόταν Μυτζηθράς (λένε πως θύμιζε στην όψη το γνωστό νόστιμο τυρί).

Η εντυπωσιακή καστροπολιτεία του Μιστρά. Το 1989 συμπεριελήφθη στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η εντυπωσιακή καστροπολιτεία του Μιστρά. Το 1989 συμπεριελήφθη στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αργότερα χτίστηκαν ολόγυρα πολλά πέτρινα σπιτάκια και από το 1262,

Αρχαία Ολυμπία - Λίμνη Καϊάφα: Γη των Θεών και της ειρήνης

Από την αιώνια Ολυμπία και τον αρχαιολογικό χώρο της ακολουθούμε την κατάφυτη ακτογραμμή του Ιονίου και καταλήγουμε στις όχθες της λίμνης Καϊάφα διασχίζοντας έναν τόπο διαχρονικό και ιδιαίτερο

Φτάνοντας στη μικρή πολιτεία της Αρχαίας Ολυμπίας, οι πρώτες εντυπώσεις είναι αυτές που χαρακτηρίζουν ένα τυπικό θέρετρο. Η πολίχνη μοιάζει υποταγμένη στις προσταγές του μαζικού τουρισμού, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων, εστιατορίων και καταστημάτων με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ.

Αρχαία Ολυμπία, το Φιλιππείον, ξεκίνησε να κτίζεται από τον Φίλιππο τον Β' μετά τη Μάχη της Χαιρώνειας και ολοκληρώθηκε από τον Μεγ. Αλέξανδρο.
Αρχαία Ολυμπία, το Φιλιππείον, ξεκίνησε να κτίζεται από τον Φίλιππο τον Β' μετά τη Μάχη της Χαιρώνειας και ολοκληρώθηκε από τον Μεγ. Αλέξανδρο
.
Φυσικά όλα αυτά έχουν στηθεί με στόχο την εξυπηρέτηση των χιλιάδων αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται όλο τον χρόνο την περιοχή.


"Κόψτε τα λεφτά σε κόμματα, ΜΚΟ, συλλόγους, ομάδες..."!!!

Είναι αποκαλυπτικό το άρθρο που δημοσιεύεται στο "Βήμα", του κ.Αντώνη Καρακούση, για το πώς ορισμένοι στο χώρο των μέσων ενημέρωσης αντιλαμβάνονται, ήθελημένα ή όχι, τη λειτουργία των Μ.Κ.Ο. και τον τρόπο επιχορήγησής τους. Θέλω να πιστεύω ότι ο δημοσιογράφος αγνοεί βασικές παραμέτρους, οι οποίες διέπουν τη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η γνώση που οι περισσότεροι έχουν αποκομίσει είναι πω οι Μ.Κ.Ο. είναι φορείς ή οργανώσεις που κρυφά ή φανερά γεμίζουν με χρήμα τις τσέπες εκείνων που τις λειτουργούν. 

Μέχρι στιγμής, είναι αλήθεια ότι έχουν δημοσιοποιηθεί ονόματα οργανώσεων που επιδοτούνταν από το υπουργείο Εξωτερικών, καθως επίσης και τα ποσά, και οι οποίες είτε υπήρχαν μονάχα στα χαρτιά είτε πήραν τα χρήματα και δεν πραγματοποίησαν το έργο για ο οποίο τα πήραν. Και ίσως να έχει δίκιο ο κ.Καρακούσης, που όμως αγνοεί ένα βασικό στοιχείο

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ: Οι προτάσεις του!

  • ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ
  •  ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Επειδή στο χρονικό διάστημα συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής, το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, ως ο κατεξοχήν θεσμός της Πολιτείας για τον Εθελοντισμό και την Κοινωνία Πολιτών, δεν εκλήθη να καταθέσει τις τεκμηριωμένες προτάσεις του…,

Επειδή κανένα μέλος της Επιτροπής, μολονότι έλαβε πλήρη και εμπεριστατωμένο φάκελο για τα ζητήματα που όψιμα απασχόλησαν τους κ.κ. βουλευτές, δεν ενδιαφέρθηκε να επικοινωνήσει με τον Οργανισμό…,

Επειδή από το περιεχόμενο των συζητήσεων, όπως μαγνητοσκοπήθηκαν και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, δεν προκύπτει ότι προσεγγίστηκαν τα θεμελιώδη θεσμικά και υποστηρικτικά ελλείμματα, για το χώρο της Κοινωνίας Πολιτών…,

Το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ δημοσιοποιεί τις προτάσεις του και καλεί την Επιτροπή να τις λάβει σοβαρά υπόψη της.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Για μας πολιτική είναι η προσπάθεια να υπηρετήσεις ιδέες ή ανθρώπινες αξίες ή μια κοινότητα ανθρώπων...

Παρακολουθώ τη συζήτηση που έχει "ανοίξει" σχετικά με το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ και το μέλλον του. Είναι φανερό ότι απασχολεί σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες. Αλλά, εκ προοιμίου πρέπει να σημειώσω ότι δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι. Οι δυσκολίες ήσαν γνωστές εξαρχής και κανείς δεν είπε ότι ο δρόμος θα είναι στρωμένος με βάγια! Αλλωστε ο εμψυχωτής της όλης προσπάθειας, ο Βασίλης Τακτικός, έχει περιγράψει αρκετές φορές και στις κατά μόνας συζητήσεις ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε το ελάχιστο. 

Γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες επιβίωσης και ανάπτυξης του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ είναι αντίξοες. Και πρώτα απ' όλα έχουμε έναν μεγάλο αντίπαλο, το κράτος, που όμως πρέπει να γίνει σύμμαχός μας. Η υπογράμμιση των δυσκολιών θα μπορούσε να θεωρηθεί φορτική από τον άκριτο αισιόδοξο θαυμαστή αλλά και ευχάριστη από τον απαισιόδοξο. Οσο χρειάζεται να συνειδητοποιούμε τις δυσκολίες και τα ποικίλα εμπόδια και τις παγίδες του κράτους, άλλο τόσο επιβάλλεται ν' αποκτήσουμε συνείδηση ενός μέλλοντος πιο άξιου από τη σημερινή κατάσταση που έχει βουλιάξει το πνεύμα του εθελοντισμού, λόγω κυρίως της γενικότερης οικνομικής κρίσης αλλά και της έκπτωσης των αξιών.

Θέλω να πιστεύω ότι εάν έχει διαφανεί μια κάπως μίζερη ένσταση για τη μέχρι τώρα λειτουργία του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει διέξοδος. Τίποτε δεν είναι αγκυλωμένο. Ξέρετε ότι υπάρχει μια Ιστορία που γράφεται με συνοικιακές γκρίνιες, αλλά και μια Ιστορία που γράφεται από τη δύναμη των πραγμάτων. Ελπίζω ότι κανείς από όσους συμμετέχουν στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ δεν έχει "ιμπεριαλιστικές" βλέψεις και πολύ περισσότερο είμαι βέβαιος ότι είναι απαλλαγμένος από συμπλέγματα πολιτικής ηγεμονίας.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ενας θεσμός για τη δημιουργία του μέλλοντος!

Aγαπητοί Φίλοι και Συνεργάτες,
Συμφωνώ και εγώ με μια τέτοια διαδικασία (πρόταση του κ. Καστάνη), για να σταματήσουν οι όποιες φωνές οι οποίες επιμένουν ότι ο ορισμός, γίνεται άνωθεν ή χωρίς διαδικασίες, οι οποίες πάντα υπάρχουν, ή πρέπει να υπάρχουν, ανάμεσα σε ανθρώπους του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς  προσφοράς, οπως είμαστε όλοι εμείς. Κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται οτιδήποτε. Είχα σκοπό να το προτείνω και εγώ ( το είχα πει ήδη στην κ. Χατζή) αλλά λόγω φόρτου εργασίας δεν πρόλαβα να το καταθέσω στην ομάδα ή στο ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ στο σύνολό του. Η προτεινόμενη διαδικασία, προς Θεού, δεν έχει καμμία υπόνοια μομφής, στους εξαιρετικούς καθόλα συνεργάτες και συνοδοιπόρους στον εθελοντισμό, που ήδη όρίστηκαν να πάνε τις διαδικασίες μπροστά, αναλαμβάνοντας φυσικά και ευθύνες. Κάπως έπρεπε να ξεκινήσουμε.

ΑΛΛΑ φανταστείτε, ότι μετά από μια διαδικασία εσωτερικής μας συνεννόησης και αυτοκαθορισμού των αρμοδιοτήτων μας στην Ομάδα, ότι πλέον δεν θα υπάρχει κανείς (!) που να αμφισβητεί τις αρμοδιότητες και οι  εκελγμένοι Συντονιστές, πλέον, θα στηρίζονται από όλους μας, αλλά και θα είνια υπέυθυνοι και υπόλογοι  προς όλους μας. Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι ιερή και αξίζει να προχωρήσουμε μέσα από διαδικασίες που θα μας τιμούν πάντα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην κινηθούμε με αυτό τον τρόπο.

Δημοκρατική λειτουργία

Μια ενδιαφέρουσα επιστολή του φίλου Γιώργου Καστάνη θέτει προς συζήτηση ένα θέμα που ίσως βοηθήσει στη δραστηριοποίηση των μελών του Παρατηρητηρίου. Κανείς, φαντάζομαι, δεν θα είχε αντίρρηση να καθοριστεί με δημοκρατικό τρόπο το θέμα συντονισμού των ομάδων. Διαβάστε την επιστολή: 
 
Αγαπητοί συνεργάτες
πιστεύω ότι το θέμα συντονισμού των ομάδων πρέπει να καθοριστεί με δημοκρατικό τρόπο, τον οποίο αφού θα συμφωνήσουμε  ως περιβάλλον, θα τον προτείνουμε και στις άλλες ομάδες. Ο ρόλος του συντονιστή αφ ενός είναι τιμητικός, αφετέρου απαιτεί πολύτιμο χρόνο. Προτείνω όποιοι ενδιαφέρονται για συντονιστές στο περιβάλλον να το δηλώσουν από τώρα, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το βιογραφικό τους. Θα αποφασίσουμε μετά από άτυπη αλλά μυστική ψηφοφορία ποιον επιλέγουμε στην επόμενη συνεδίαση της ομάδας μετά την ολομέλεια. Οι επόμενοι δύο κατά σειρά εκλογής θα είναι οι Συντονιστές Β και Γ, οι οποίοι θα τον υποστηρίζουν και θα τον αναπληρώνουν. Αν η ομάδα  κρίνει κατά πλειοψηφία ότι ο συντονιστής είναι ανεπαρκής ή ο ίδιος ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει, μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία επιλογής οποτεδήποτε, οπότε δε χρειάζεται να ορίσουμε θητεία. Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί ομάδα ή ομάδες για την υποστήριξη, τον προγραμματισμό, την επικοινωνία και οργάνωση μητρώου, οι οποίες να υποστηρίζουν τόσο τις θεματικές ομάδες όσο και την περιφερειακή οργάνωση.
Περιμένω τις απόψεις σας και προτάσεις σας, φιλικά Γιώργος Καστάνης

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - 1η Πανελλαδική Ολομέλεια


Προσκαλούμε τα μέλη του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας Πολιτών στην 1η Πανελλαδική Ολομέλεια, το Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 16.00 στο Ε.Β.Ε.Α. - Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος, αίθουσα συνεδριάσεων ΕΡΜΗΣ), με θέματα:

1) Εισηγήσεις για την αντιπροσώπευση και συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, στα Διεθνή και Εθνικά Κέντρα διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων.
2) Οργανωτική και Περιφερειακή Δομή του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας Πολιτών.
3) Εισηγήσεις των 11 ομάδων εργασίας του Παρατηρητηρίου.
4) Παρεμβάσεις- Ερωτήσεις.
5) Κλείσιμο- Συμπεράσματα.

Του Βασίλη Τακτικού
«Νομοσχέδιο μονοδιάστατο και περιοριστικό που αφήνει έξω τους πραγματικούς συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών»
Αναγνωρίζοντας κατ΄ αρχή ως θετική την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου εργασίας για την θεσμοθέτηση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε παράλληλα, τον μονοδιάστατο, περιοριστικό που αφήνει έξω τους πραγματικούς συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και τις λογικές του αντινομίες που κρύβει στην φιλοσοφία του, τα θεσμικά εργαλεία και το κοινωνικό κεφάλαιο που θέλει να αξιοποιήσει»... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο χώρος της Κοινωνικής Οικονομίας, (3ος Τομέας), διέπεται διεθνώς από ορισμένες βασικές αρχές που τον καθιστούν διακριτό τόσο από το κράτος (1ος Τομέας) όσο και από τις επιχειρήσεις της αγοράς (2ος Τομέας). Οι φορείς του 3ου Τομέα, πέραν της αυτονόητης άμεσης καταστατικής επιδίωξης και εξυπηρέτησης, συλλογικών και γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος σκοπών διακρίνονται ως:... [Ποια κοινωνική οικονομία;]

Συνεδρίασαν χθες, 15 Μαρτίου 2011, οι συντονιστές των ομάδων του νεοσύστατου Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας Πολιτών με στόχο την γνωριμία, την ανταλλαγή απόψεων, την κοινή συμφωνία ως προς τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές λειτουργίας και την προετοιμασία για την Πανελλήνιας συνδιάσκεψης της ολομέλειας του Παρατηρητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Απριλίου.
  • Νέο συμπληρωμένος κατάλογος μελών Παρατηρητηρίου
Μετά την πρώτη συνεδρίαση των συντονιστών των ομάδων του Παρατηρητηρίου και την μεγάλη προβολή από τα μέσα και τα blogs που στηρίζουν τις προσπάθειες των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, το ενδιαφέρον για την στελέχωση των ομάδων αυξήθηκε κάθετα. Έτσι σήμερα δημοσιεύουμε νέο συμπληρωμένο κατάλογο κι υπενθυμίζουμε ότι το παρατηρητήριο είναι ανοιχτό για κάθε πρόταση και συνεργασία.

Πιστεύει κανείς ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι χωρίς χρήματα;;

Είναι αλήθεια ότι η γενικότερη οικονομική κρίση που μαστίζει [και] τη χώρα, είναι πλέον "oρατή" και στον καθημερινό βίο μας. "Ξεφυλλίζοντας" τα πεπραγμένα των διαφόρων δήμων της Πελοποννήσου, διαπίστωσα ότι στον τομέα του πολιτισμού η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Μάλιστα παρατήρησα ότι έχουν οριστεί λόγου χάρη αντιδήμαρχοι με αρμοδιότητες επί των Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνοτροφίας-Αλιείας, διοικητικών υπηρεσιών, Δημοτικής Αστυνομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών και Δ/νσης Πολεοδομίας–Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης υδάτινων πόρων κ.λπ. Αντιδήμαρχος για τον Πολιτισμό δεν υπάρχει!  Κι όμως είναι αλήθεια. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο τομέας έπαψε να μας ενδιαφέρει και μόνη μας έγνοια είναι το τι θα φάμε σήμερα... Και στην ιστοσελίδα της "νέας" Περιφέρειας Πελοποννήσου η ίδια "ξηρασία". Ως

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

«Για τη θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις»

  • Καθολική κριτική του νομοσχεδίου Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας από τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών. Καθημερινά φθάνουν στο Παρατηρητήριο κριτικές και επισημάνσεις με στοιχεία τεκμηρίωσης για το νομοσχέδιο Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας που ξεσηκώνουν κυριολεκτικά όλες τις συλλογικότητες του χώρου για τον προκλητικό τρόπο της υφαρπαγής πόρων του ΕΚΤ που προορίζονται για του μη κερδοσκοπικούς φορείς, γεγονός που επιχειρείται για μια ακόμη φορά από το γραφειοκρατικό συντεχνιακό σύστημα του κράτους..
Παραθέτουμε την τεκμηριωμένη τοποθέτηση - επί του σχεδίου νόμου: του Π.Ζάννη
  • Βασικές Παρατηρήσεις: Το σχέδιο νόμου έχει ορισμένα θετικά στοιχεία αλλά και αρκετά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν.
Οι παρατηρήσεις μου αφορούν κυρίως:
α) Στην απουσία των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων από το σχέδιο.
β) Στην προβληματική ανάπτυξης Κοινωνικών και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στο πεδίο της Κοινωνικής Φροντίδας
γ) Στη συμμετοχή Ν.Π.Δ.Δ. στο εταιρικό σχήμα
δ) Στη βιωσιμότητα και αποδοτικότητα των Κοινωνικών και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στα πεδία δραστηριοποίησής τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ της Κοινωνίας των Πολιτών για τον Πολιτισμό


Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος, το οποίο έχει τις οικονομικές, τεχνολογικές και άλλες δυνατότητες για να δημιουργήσει βιώσιμους πολιτιστικούς θεσμούς και να διαμορφώσει τη νέα πολιτιστική πραγματικότητα στη χώρα μας. 

Ωστόσο η δυσκολία στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πολιτιστικού περιβάλλοντος σήμερα προέρχεται από την πλευρά του κράτους, και τούτο οφείλεται στην ύπαρξη γραφειοκρατικών δομών και στην απουσία έμπνευσης και διάθεσης αλλά και οραμάτων. 

Το κράτος αδυνατεί να συμπορευτεί με την αγωνία και τα οράματα του πνευματικού και καλλιτεχνικού δυναμικού που δρα κυρίως στην ελληνική περιφέρεια. 

Είναι φανερή η έλλειψη πολιτιστικού σχεδιασμού σε πανελλήνια κλίμακα, κτιριακής και τεχνικής πολιτιστικής υποδομής, όπως και η απουσία ενός ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που θα υποστηρίζει την επιτόπια παραγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων. 

Υφίσταται, από την εποχή της Μελίνας Μερκούρη, ο θεσμός των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Ο θεσμός αυτός όμως έχει εκφυλιστεί και χρειάζεται ανανέωση κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί, αλλά χρειάζεται και πόρους. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να κλείσουν κάποια ΔΗΠΕΘΕ, λόγω ελλείψεως οικονομικών πόρων. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι ως φορείς τα ΔΗΠΕΘΕ έγιναν αντικείμενο πολιτικών και μικροκομματικών συσχετισμών. 

Πάντως ήταν και είναι καταφανής η πενιχρή έως ανύπαρκτη χρηματοδότηση περιφερειακών πολιτιστικών προγραμμάτων και εν γένει η απροθυμία επένδυσης στον πολιτισμό.

Το μόνο που πέτυχε η κρατική γραφειοκρατία ήταν να γιγαντώσει κάποιους κεντρικούς φορείς που λειτουργούν κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αγνοώντας ότι η ελληνική περιφέρεια αποτελεί το άλλο μισό του ελληνικού πληθυσμού.

Πέραν τούτου, δεν μπορεί να αγνοηθεί η λειτουργία φορέων που βασίζονται στην εθελοντική προσφορά και στοχεύουν στη διάχυση του πολιτιστικού αγαθού, στην αποκέντρωση τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διακίνηση και διαχείριση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Δεκάδες δημιουργοί στις τέχνες και στα γράμματα, δεκάδες σωματεία πνευματικά και καλλιτεχνικά, λέσχες, ιδρύματα, συνιστούν μια ζέουσα πραγματικότητα, η οποία συγχρόνως δημιουργεί τις προϋποθέσεις πλούτου αλλά και ενός οικονομικού φαινομένου, τις διαστάσεις του οποίου το κράτος δεν μπορεί ή δεν θέλει να λάβει υπόψη του.

Και δεν μπορεί να αγνοηθεί η δράση δεκάδων φορέων που λειτουργούν με στόχο την ενίσχυση και προστασία των ήδη υπαρχόντων πολιτιστικών θεσμών και εκδηλώσεων, την αξιοποίηση και καλλιέργεια της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς τού κάθε τόπου, την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτιστικών φορέων για μια εθνική πολιτιστική εξόρμηση.

Όλα αυτά όμως δεν πρέπει να ιδωθούν ξεκομμένα από τις ανάγκες και τις εξελίξεις της εποχής μας, καθώς επίσης και το άνοιγμα πλέον των συνόρων τόσο σε ευρωπαϊκή όσο και παγκόσμια κλίμακα.

Η συνάφεια του ελληνικού λαού με αλλοεθνείς, και επιπλέον με διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα.

Ωστόσο, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί και οι άλλοι λαοί του πλανήτη, είναι φανερό πλέον πως υπάρχει διεθνής ζήτηση του λεγόμενου «πολιτιστικού τουρισμού».
Δηλαδή, είναι μεγάλος ο αριθμός των τουριστών που επιθυμούν να συνδυάσουν ή και να ταυτίσουν το χρόνο των διακοπών τους με επισκέψεις σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε φεστιβάλ, σε συνέδρια και, γενικά, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και τη διαμονή τους σε τόπους με έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Ένα επιπλέον κίνητρο της τουριστικής μετακίνησης, σε ατομικό επίπεδο είναι η ψυχική-βιολογική ανάγκη για επικοινωνία που είναι το κυριότερο, καθώς επίσης και για πρόσκαιρη αλλαγή τού τόπου και του τρόπου ζωής.

Έτσι ο τουρισμός φαίνεται να παίρνει μιαν άλλη διάσταση, προβάλλοντας ανθρώπινα και ευρύτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά.

Ο πολιτισμός είναι, όπως συνηθίζουν να λένε και οι πολιτικοί, το «βαρύ πυροβολικό» της χώρας μας.
Τα βασικά χαρακτηριστικά τής τουριστικής προσφοράς είναι ασφαλώς ο μεγάλος αριθμός και η ποικιλία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, όπως επίσης και η ευρεία γεωγραφική κατανομή τους.

Η αξιοποίηση, η αναβάθμιση και η ορθολογική διαχείριση των πολιτιστικών πόρων αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλευση τουριστών. 

Πρέπει να εξαρθεί το γεγονός ότι ο πολιτιστικός τουρισμός θεωρείται ειδική μορφή τουρισμού, αφού εμπεριέχει την έννοια της εκπαίδευσης και ευρύτερα της παιδείας, καθότι στοχεύει στη βαθύτερη γνωριμία τού τουρίστα με τον πολιτισμό της περιοχής που επισκέπτεται και συνδέεται με την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς και με τα επιμέρους στοιχεία της (αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, φεστιβάλ, εκθέσεις, τοπικά έθιμα, λαϊκός πολιτισμός κ.λπ.)

Για την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς που παρουσιάζει ταχύτατη ανάπτυξη.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεκριμένους πόρους για την ενίσχυση της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας και γενικότερα της πολιτιστικής δράσης.

Ενδεχομένως να υπάρχουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, λόγου χάρη με τον πόλεμο στη Μεσόγειο, άλλες προτεραιότητες. Αλλά υπάρχει η ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού με κεντρικό σημείο αναφοράς τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους προβληματισμούς των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν και είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και γι’ αυτό ενισχύει τον πολιτιστικό τουρισμό.

Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι ο πολιτισμός σήμερα διεκδικεί αυτό που του αναλογεί. 

Κι εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη» μπορεί να έχει τα κενά της, αποτελεί όμως ένα πεδίο, όπου ο πολιτισμός μπορεί να ανθίσει. 

Οφείλουμε να προωθήσουμε στενές σχέσεις συνεργασίας με τους φορείς των δήμων εκείνων που είναι ευεπίφοροι σε νέες ιδέες και που επιθυμούν να δημιουργήσουν πολιτιστικό περιβάλλον – από τα μνημεία της αρχαιότητας μέχρι τα σύγχρονα δημιουργήματα – για να δεχθούν και να αναπτύξουν τον τουρισμό. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο παράγοντας «πολιτιστικό περιβάλλον» αποτελούσε πάντα την πηγή κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. 

Συνεπώς θα πρέπει να γίνουμε ευρηματικοί και στις δράσεις μας ώστε οι προτάσεις συνεργασίας μας να έχουν ελκυστικά χαρακτηριστικά και στοιχεία προσελκυστικά, για να είναι ευκολότερη η ανάπτυξη σχέσεων και αποτελεσματικότερη η λειτουργία μας.

Να επιμείνουμε στη σύσφιγξη των μεταξύ μας σχέσεων, στην προαγωγή του διαλόγου, αλλά και στην αλληλοϋποστήριξη των δράσεων του κάθε φορέα. 

Να διερευνήσουμε  και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα πραγματοποίησης κοινοπραξιών για την οργάνωση πολιτιστικών παραγωγών και προγραμμάτων, ώστε να προκαλέσουμε την οικονομική στήριξη και από ιδιώτες, καθώς επίσης και την ευκολότερη απόσπαση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 
Αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις μας πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και ρεαλιστικές, που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής στα γεωγραφικά όρια της οποίας λειτουργούμε.

Νίκος Λαγκαδινός
Συντονιστής της Ομάδας του Παρατηρητηρίου για τον Πολιτισμό

Νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία: Ποια διαβούλευση;


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία

Εκτιμώ ως θετική την πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Δεν σχολιάζω το γεγονός της ελαχίστης συμμετοχής στην διαδικτυακή διαβούλευση, αφού ουσιαστικά 2-3 πολίτες συνεισέφεραν με τις απόψεις τους. Αυτό σχετίζεται με την άγνοια των πολλών και την έλλειψη ενημέρωσης. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως όλοι οι πολίτες της χώρας κοιμούνται και ξυπνάνε μ’ έναν υπολογιστή στο χέρι!
Και μόνο το γεγονός της συμμετοχής ελαχίστων «πολιτών», μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού, καταστρατηγεί αυτή την ίδια τη μορφή της δημοκρατικής συμμετοχής και υπονομεύει τη διαβούλευση που στο τέλος καταντά να είναι μια παρωδία.
Γιατί πώς είναι δυνατό να γίνεται διαβούλευση όταν δεν ενεργοποιείται η κοινωνία των πολιτών, ο κόσμος της κοινωνικής οικονομίας, για τις ανάγκες του οποίου υποτίθεται ότι θα θεσμοθετήσει η Βουλή; Εξαρχής, το νομοσχέδιο οδηγείται στη Βουλή υπονομευμένο, αφού δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος. Και θα ήταν αστείο η υπουργός να επικαλεσθεί τα αποτελέσματα της διαδικτυακής διαβούλευσης, στα οποία 3-4 σχόλια ήταν επώνυμα, ενώ τα υπόλοιπα ήσαν ανώνυμα. Ωστόσο θα αντιπαρέλθω το τεχνικό μέρος της υπόθεσης.
Με μια πρώτη εξέταση, θα διαπιστωθεί ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο έχει μια συγκεκριμένη αποστολή: Να παραμεριστούν και να αγνοηθούν οι πραγματικοί συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας που είναι οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και φυσικά να ελεγχθούν οι πόροι. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αυτό που επιδίωκαν ήταν πάντοτε η δημιουργία ισχυρών διαμεσολαβητών και τα αποτελέσματα επίσης ήσαν γνωστά, δηλαδή η οργάνωση και αναπαραγωγή σχέσεων διαφθοράς που ακόμα ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.
Το «βαθύ κράτος» των κομμάτων ουδέποτε επέτρεψε την εκτεταμένη εκπροσώπηση. Κι όταν τελικά το σημερινό νομοσχέδιο προβλέπει χρηματοδότηση της κοινωνικής οικονομίας μόνον σε ειδικούς συνεταιρισμούς, αυτό σημαίνει ότι επιβιώνει το πνεύμα της μονομέρειας και της εμμονής στον κομματικό παραγοντισμό.
Το υπουργείο Εργασίας αναλίσκεται σε γενικολογίες. Ίσως ορθά να επιλέγεται ο τύπος του συνεταιρισμού ως νομικής μορφής της κοινωνικής επιχείρησης, αλλά νομίζω ότι αγνοούνται  υφιστάμενες οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, όπως ιδρύματα, σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Μια προσεκτική εξέταση αυτής της νομικής μορφής  επιχειρηματικής δραστηριότητας κοινωνικής οικονομίας θα δημιουργούσε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.
Το υπουργείο, εσκεμμένα ή όχι, αγνόησε το γεγονός ότι θα μπορούσε να αντλήσει πολλά χρήσιμα στοιχεία από την εμπειρία των οργανώσεων της κοινωνικής οικονομίας. Αλλά δεν το έπραξε. Διότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η συνεισφορά της κοινωνίας της οικονομίας στην δημιουργία ενός δικτύου προστασίας της κοινωνίας και ιδίως των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων της, ιδιαίτερα σε περιόδους γενικότερης κρίσης.
Δεν θα σταθώ στην κριτική αυτής καθεαυτής της «ιδεολογίας» των οργανώσεων της κοινωνικής οικονομίας, ότι δηλαδή λειτουργώντας μέσα σε καπιταλιστικές συνθήκες, δεν μπορεί παρά να είναι οι κολαούζοι των πρακτικών της οικονομίας του κεφαλαίου. Αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λειτουργήσουν εκεί όπου λάμπει δια της απουσίας του το κράτος.

Παρατηρητήριο της Κοινωνίας Πολιτών


Στο πλαίσιο των καταστατικών του επιταγών και της λειτουργίας του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» από 01.01.2011, το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ συστήνει Παρατηρητήριο της Κοινωνίας Πολιτών, με στόχο την καταγραφή των θεσμικών και υποστηρικτικών δράσεων και οργάνων που σχετίζονται με τον 3ο Τομέα και που προωθούνται από τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς, καθώς και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ειδικότερα σε πρώτη φάση δημιουργούνται για αυτόν το σκοπό δέκα εθελοντικές ομάδες εργασίας για τους τομείς: Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, Υγείας – Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συνεργατισμού & Κοινωνικής Οικονομίας, Πολιτικής Προστασίας, Δικτύωσης & Επικοινωνίας, Μετανάστευσης.
  • Για το γενικό συντονισμό από την πλευρά του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ως δομή στήριξης των ομάδων αυτών είναι υπεύθυνη η κα. Μαρία Χατζή, φιλόλογος υπεύθυνη Εθελοντισμού του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ τηλ.: 210-748-7431, 
  • fax: 210-747-5888
  • κιν.: 694-473-7831
e-mail:
  • mchatzi@ergopoliton.gr
  • mchatzi@ergopoliton.gr
Πολιτισμός
 

1. Νικόλαος Λαγκαδινός, Δημοσιογράφος, Πολιτιστικά Δρώμενα, Συντονιστής
2. Ανδρέας Αθηναίος, Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Πενσυλβάνια, Ίδρυμα Ελληνισμού
3. Αναστάσιος Καπασκέλης, Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, ΑΧΕΠΑ Hj 10 – Περικλής – Χολαργός
4. Γεώργιος Κωνσταντακόπουλος, Αρχ. Μηχανικός, Ιδρυτής Οργανωτής Μαραθωνίων, ΜΕΑΣ Τρίτων Θεσσαλονίκης
5. Ανάστος Δημητρόπουλος, Δικηγόρος – Διεθνολόγος, Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών
6. Gabriela Scheiner, Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών
7. Γιώργος Κορμανός, Hθοποιός, Art Syndicate – Δίκτυο Ηράκλεια Ένωση Αττικής
8. Νίκος Δεληβοριάς, Διευθυντής της Ένωσης των Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα
9. Γιώργος Μαυρουλέας, Τεχνικός Σύμβουλος Μονώσεων & Πολιτικός Επιστήμονας, Μ.Κ.Ο. Σόλων για την Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό στον 21ο Αιώνα
10. Ευγενία Αρβανίτη – Πρεβεζάνου, Επικοινωνιολόγος, Παγκόσμιο Δίκτυο Αλληλοβοήθειας «ΚράταΜΕ»
11. Γεωργία Παγίδα - Δρόσου, Αγρότισσα, Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας
12. Δημοσθένης Τράγκας, Μηχανολόγος, Ομοσπονδία Συλλόγων Καλαβρύτων
13. Θανάσης Φρατζής, Manager, Πανκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών
14. Ιφικράτης Αμυράς, Μηχανολόγος, Εκκλησία των Ελλήνων στο Θρήσκευμα
15. Ευφροσύνη Κοκκινάκη, Παιδαγωγός, Mercedes Benz Club Hellas
16. Δημήτριος Κακαλίκας, Συνταξιούχος, Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας
17. Καίτη Εμμανουηλίδου, Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Club Serron for Unesco
18. Γιώργος Γεωργιάδης, Παιδιά Εν Δράσει (Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης)
19. Ελένη Γκόγκου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου
20. Φίλιππος Πατούλιας, Φωτογράφος, Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειτορίας
21. Χάιδω Μπάρκουλα, Ιστορικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαρτζίου
22. Στέφανος Στεφανίδης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων, Ελληνική Ένωση Πληροφορικής
23. Βίκυ Τσεκούρα, Παραγωγός Τηλεοπτικών Εκπομπών – Δημοσιογράφος, Κέντρο Εργαζόμενου Κοριτσιού Βόλου
24. Ελένη Κόνιαρη, Επισκέπτρια Υγείας, Α’ Αντιπρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων επαρχίας Ελασσόνας, Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν δράσει»
25. Ελένη Σύρου, Εκπαιδευτικός, ΑΚΟ Λειβαδιάς
26. Δέσποινα Κοντορίζου, Συντονίστρια δράσεων στις ΜΚΟ, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας – Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς
27. Ελένη Τζιρτζιλάκη, Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική

Παιδεία & Δια βίου μάθησης
 

1. Διατσέντα Φάνου - Φουσκαρίνη, Καθηγήτρια, Σύλλογος Γυναικών Ανδραβίδας, Συντονίστρια
2. Ιωάννα Μάστορα, Δρ. Ολυμπιακών Σπουδών, Διεθνές Ιδρυμα  Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας
3. Δρ. Αλίκη Μητσάκου, Ιατρός, Ελληνική Ένωση για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία
4. Χριστίνα Οικονοπούλου, Βιβλιοθηκονόμος, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
5. Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σύλλογος Σειραίων Αττικής – Η Ανάληψη του Σωτήρος
6. Έλενα Ευφραιμιάδου, Γεωλόγος – Γεωοπεριβαλλοντολόγος, ΜΚΟ Βιοπολιτική
7. Ευφροσύνη Κοκκινάκη, Παιδαγωγός, Mercedes Benz Club Hellas
8. Χαράλαμπος Παπαϊωάννου, Πολιτικός Επιστήμων ειδ. Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την Νεολαία, Όμιλος Unesco Νέων Θεσσαλονίκης (Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης)
9. Θεόδωρος Δημητρόπουλος, Πολιτικός Επιστήμων, Παγκόσμιο Δίκτυο «Κοινόν Πελοποννησίων»
10. Χρυσούλα Εξάρχου, Σύμβουλος Επικοινωνίας & Εκπαίδευσης, Quality Net Foundation
11. Λουκάς Μπρέχας, Μηχανικός Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιφερειακής Ανάπτυξης – Δίκτυο ΚΑΠΑ
12. Νικόλαος Γάτσας, Δικηγόρος, Πολιτιστικό Προξενείο Ελασσόνας
13. Στέφανος Στεφανίδης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων, Ελληνική Ένωση Πληροφορικής
14. Κωνσταντίνα Σδραβοπούλου, Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc, Θεσσαλοί Πολίτες του Κόσμου
15. Δρ Ηλέκτρα Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος «Η ΕΡΙΚΕΙΑ»
16. Ανδρέας Μουγγολιάς, Καθηγητής Πληροφορικής, Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας

Υγεία - Πρόνοια
 

1. Βάσω Μαργαριτίδου,  Δρ Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρωτοβουλία Υγεία & Γυναίκα, Συντονίστρια
2. Δρ. Αλίκη Μητσάκου, Ιατρός, Ελληνική Ένωση για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία
3. Αγγέλα Τριανταφύλλου, Δημόσιος Υπάλληλος, Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας
4. Λίζα Μεσθεναίου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, 50+ Ελλάς
5. Δρ. Αναστασία Σωτηριάδου, Διεθνολόγος, Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού – IPPF
6. Νίκολη Λαλά, Αρχαιολόγος, Κοινωνική Αρωγή Ελλάδας
7. Σπύρος Ζορμπάς, Οικονομολόγος, ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ.
8. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, Οδοντίατρος, Φωτεινά Χαμόγελα
9. Λυδία Χατζηνουσίου, ΜΚΟ «Λυδία»
10. Ράνια Φιλοπούλου, Κοινωνική Επιστήμονας, ΜΚΟ ΑΘΗΝΑ - Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης & Ψυχοθεραπείας
11. Αχιλλέας Βασιλάκος, Δημόσιος Υπάλληλος, ΑΝΙΜΑ ΑΜΚΕ
12. Βαγγέλης Γαλάνης, Επιστημονικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης Παιδιού, Εφήβου & Οικογένειας «Ασκληπιός»
13. Δημήτριος Μπουρντένας, Οικονομολόγος, ΜΚΟ Ερμής – Περιφερειακής Ανάπτυξης
14. Σταύρος Πουρτουλίδης, Συνταξιούχος Στρατιωτικός, Πανελλαδική Ένωση Συλλόγων Πολύτεκνων Οικογενειών με τρία τέκνα
15. Χαρίσης Παπαγεωργόπουλος, Δημ. Εργαστηριακός Υπάλληλος, Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΙΚΑ
16. Αντώνης Χρονάκης, Ιατρός, Φίλοι Κέντρων Υγείας Αρκαλοχωρίου
17. Έλενα Γιαννάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Προσαρμογής Σπαστικών Παιδιών «Καλός Σαμαρείτης»
18. Δέσποινα Κοντορίζου, Συντονίστρια δράσεων στις ΜΚΟ, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας – Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς

Κοινωνική Αλληλεγγύη - Ανθρώπινα Δικαιώματα
 

1. Ιωάννα Μάστορα, Δρ. Ολυμπιακών Σπουδών, ΑΧΕΠΑ –Πρόμαχος Αθηνά
2. Ανδρέας Μουγγολιάς, Καθηγητής Πληροφορικής, Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας
3. Νίκη Ρουμπάνη, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
4. Χριστίνα Οικονομοπούλου, Βιβλιοθηκονόμος, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
5. Φλώρα Γαλάνη, Βρεφοκόμος, Φιλύρα Πολιτιστικό & Οικολογικό Κέντρο
6. Γιάννος Παπαϊωάννου, Δημοσιογράφος, ΜΚΟ ΙΝ.ΜΕΚΟ
7. Γιώργος Λαγκαδινός, Μηχανικός – Ηλεκτρολόγος, Ανθρώπινη Αλληλεγγύη
8. Ιωάννης Παπασαραντόπουλος, Λογιστής – Φοροτεχνικός, Σύλλογος Συμπαραστάσεως – Κρατουμένων – Ονήσιμος
9. Δήμητρα Ράπτη, Σύλλογος Λευκασίου
10. Βαγγέλης Γαλάνης, Επιστημονικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης Παιδιού, Εφήβου & Οικογένειας «Ασκληπιός»
11. Ρουμπίνη Τερζάκη, Κοινωνιολόγος, ΚΙD & FAMILY - ΠΑΙΔΙ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
12. Βασίλειος Τσιάρας, Πανθεσσαλική ένωση ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας
13. Δήμητρα Τουρσουνίδου, Επιχειρηματίας, Σύλλογος Καρδιοπαθών Νομού Λάρισας « Άγιος Παντελεήμων»
14. Βασίλειος Τσιάρας, Oικονομολόγος – Εμπειρογνώμων σε θέματα πιστοποίησης ποιότητας, Πανθεσσαλική ένωση ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας
15. Σταύρος Πουρτουλίδης, Συνταξιούχος Στρατιωτικός, Πανελλαδική Ένωση Συλλόγων Πολύτεκνων Οικογενειών με τρία τέκνα
16. Θεμιστοκλής Κοσσιδας, Οικονομολόγος, Οργάνωση για τα Δικαιώματα των Μελλοντικών Γενεών

Τοπική Αυτοδιοίκηση
 

1. Βασίλειος Τακτικός, Δημοσιογράφος, Σύμπραξη Μ.Κ.Ο., Συντονιστής
2. Κωνσταντίνος Νίκου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Δίκτυο Pro-tasis Δυτικής Μακεδονίας
3. Αργυρώ Σκίτσα, Σχεδία στην πόλη – Thess Δίκτυο (Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης)
4. Βούλα Πατουδίλου, Ολυμπιονίκης, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
5. Ήρα Κουρή, Φιλόλογος, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας
6. Νικολέτα Ζενέτου, Σύμβουλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης & Αστικής
Αναγέννησης, ΙΝ.ΜΕΚΟ
7. Γιάννης Οικονομίδης, ΙΔΕΑΑ - Ινστιτούτο Δημιουργικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης
8. Χρήστος Καραζούπης, Δημοτικός υπάλληλος, «Εν Δράσει»
9. Θόδωρος Παπαηλιού, Δικηγόρος, ΜΚΟ Ερύμανθος
10. Γεώργιος Καστάνης, Πολιτικός Μηχανικός MBA, ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ
11. Σταυρούλα Τσόλη, Εκπαιδευτικός, «Θεσπιείς ενδράσει»
12. Ευάγγελος Σπινθάκης, Εκπαιδευτικός, Ηράκλεια Ένωση Αργολίδας – Κορινθίας
13. Ηλίας Τσουτσοπλίδης, Σύμβουλος Κοινωνικού Marketing, Ecovision
14. Δημήτρης Πιτούλης, Επιχειρηματίας, Οικολογική Συνεργασία Παλαιού Φαλήρου
15. Θεόδωρος Δημητρόπουλος, Πολιτικός Επιστήμων, Παγκόσμιο Δίκτυο «Κοινόν Πελοποννησίων»
16. Γιώργος Μπουφέας, Οικονομολόγος, ΜΚΟ Μαρούσι
17. Αιμιλία Σταθούλια, Διεθνολόγος, Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές
18. Γιώργος Σταμάτης, Φυσικοθεραπευτής, Υπεύθυνος Διαχείρισης Εθελοντικού Δυναμικού, Quality Net Foundation
19. Ρουμπίνη Τερζάκη, Κοινωνιολόγος, ΚΙD & FAMILY - ΠΑΙΔΙ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
20. Ελένη Κόνιαρη, Επισκέπτρια Υγείας, Α’ Αντιπρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων επαρχίας Ελασσόνας, Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν δράσει»
21. Κωνσταντίνα Σδραβοπούλου, Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc, Θεσσαλοί Πολίτες του Κόσμου
22.  Παναγιώτης Καλαμπάκας, Εργοδηγός Φυτοτεχνικών Έργων, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού χωρίου
23. Γρηγόριος Μαλτέζος, Ενεργειακός Μηχανικός, Οικολογικό Εργαστήρι Εναρμόνιον
24. Χαρίσης Παπαγεωργόπουλος, Δημ. Εργαστηριακός Υπάλληλος, Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΙΚΑ
25. Ελένη Σύρου, Εκπαιδευτικός, ΑΚΟ Λειβαδιάς
26. Χρήστος Τσιλίκης, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Σωταινιωτών «Άγιος Γεώργιος»
 
Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία
 

1. Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης Θεσσαλονίκης, Συντονιστής
2. Βασίλης Κόλλιας, Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
3. Χριστιάνα Γαρδικιώτη, ΜΚΟ ΕΔΡΑ
4. Βασιλική Κουτσογιάννη, Προγραμματισμός, ΔΙΑ - Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης
5. Λουκάς Μπρέχας, Μηχανικός Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιφερειακής Ανάπτυξης – Δίκτυο ΚΑΠΑ
6. Μαριαλένα Σουπιώνη, παρουσιάστρια σεμιναρίων Προσωπικής Ανάπτυξης, Οικόραμα
7. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Σιδηροδρομικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Καμενιάνων
8. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Συνταξιούχος, Σύλλογος Αγράμπελων
9. Σπυρίδων Κομνάς, Επιχειρηματίας, Λαογραφικός Όμιλος Αράχωβας
10. Λουκάς Καρκάνας, Επιστημονικός συνεργάτης περιβάλλοντος, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αναλήψεως

Πολιτική Προστασία
 

1. Νίκος Σαχινίδης, Πρόεδρος ΕΣΕΠΑ – Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωστών, Συντονιστής
2. Ευγενία Πρεβεζάνου Αρβανίτη, Επικοινωνιολόγος, Μεσογειακή Ομάδα Δράσης Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας
3. Γιάννης Δαμιανόγλου, Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά
4. Παύλος Μπάτσιος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών
5. Ματθαίος Λαδόπουλος, Ηλεκτρονικός, Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης Ηλιούπολης
6. Ανδρέας Σαμαλτάνος, Επικοινωνιολόγος, RSF Hellas Εθελοντική Ομάδα Επικοινωνιών Διάσωσης
7. Βασίλειος Παραδέλλης, Ηλεκτρολόγος μηχανικός, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού χωριού

Δικτύωση & Επικοινωνία
 

1. Σπύρος Φρεμεντίτης, Δημοσιογράφος, MKO Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών - Equal Society
2. Ξένια Κουτσογιάννη, Δημοσιογράφος, Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης & Συνεργασίας, Συντονίστρια
3. Μαρία Mαγγίνα, Λογίστρια, Οικόραμα
4. Ιφικράτης Αμυράς, Μηχανολόγος, Εκκλησία των Ελλήνων στο Θρήσκευμα
5. Αχιλλέας Βασιλάκος, Δημόσιος Υπάλληλος, ΑΝΙΜΑ ΑΜΚΕ
6. Σπυρίδων Κομνάς, Επιχειρηματίας, Λαογραφικός Όμιλος Αράχωβας
7. Αιμιλία Σταθούλια, Διεθνολόγος, Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές
8. Ηλίας Τσουτσοπλίδης, Σύμβουλος Κοινωνικού Marketing, Ecovision

Περιβάλλον
 

1. Κώστας Γράψας, Αρχιτέκτων, ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ,  Συντονιστής
2. Ανδρέας Οικονόμου, Επ. Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ, Φίλοι της Βαλκανικής Χλωρίδας
3. Δρ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, Χημικός – Γεωλόγος, Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.)
4. Βασίλειος Τακτικός, Δημοσιογράφος, Σύμπραξη Μ.Κ.Ο.
5. Άρης Γκορόγιας, Χημικός Μηχανικός, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ)
6. Γρηγόριος Μαλτέζος, Ενεργειακός Μηχανικός, Οικολογικό Εργαστήρι Εναρμόνιον
7. Γεώργιος Καλιαμπέτσος, Αρχιτέκτονας, Φιλοζωϊκό Σωματείο Παλαιού Φαλήρου
8. Γεώργιος Μαυρουλέας, Τεχνικός Σύμβουλος Μονώσεων & Πολιτικός Επιστήμονας, Μ.Κ.Ο. Σόλων για την Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό στον 21ο Αιώνα
9. Αλίκη Βαβούρη, τ. Υπεύθυνη Συντονισμού Δικτύων & Προγραμμάτων Π.Ε. & Ευαισθητοποίησης στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
10. Παύλος Μπάτσιος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών
11. Γεώργιος Καστάνης, Πολιτικός Μηχανικός MBA, ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ
12. Μαριαλένα Σουπιώνη, παρουσιάστρια σεμιναρίων Προσωπικής Ανάπτυξης, Οικόραμα
13. Βασίλειος Μήκας, Χημικός Μηχανικός, Εξωραϊστικός Σύλλογος Πεύκης
14. Έλενα Ευφραιμιάδου, Γεωλόγος - Περιβαλλοντολόγος, ΜΚΟ Βιοπολιτική
15. Βασίλειος Κόλλιας, Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
16. Άννα Ζαχαρή, «Κυλλήνειος Άδωνις»
17. Δέσποινα Κουρουπάκη, Απόφοιτος Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Όμιλος Φίλων Βουνού & Θάλασσας
18. Απόστολος Αϊβαλιώτης, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αττικής – Η Προστασία
19. Λεωνίδας Νασιάκος, Γραμματέας Δ.Σ. Πανγαία ΑΜΚΕ
20. Γιώργος Καραμάνης, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Τμήμα Προσκόπων Νομού Ηλείας
21. Ευαγγελία Φανού, Σύλλογος Δαφνέως Απόλλων
22. Χρήστος Σκριάπας, Οικονομολόγος – Σύμβουλος Ανάπτυξης, Σύλλογος Ελασσονιτών Νομού Μαγνησίας
23. Δημήτριος Φαναριώτης, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας – ECOCORFU
24. Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σύλλογος Σειραίων Αττικής – Η Ανάληψη του Σωτήρος
25. Ζωή Φτίκα, Msc Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
26. Θεμιστοκλής Κοσσιδας, Οικονομολόγος, Οργάνωση για τα Δικαιώματα των Μελλοντικών Γενεών
27. Λουκάς Καρκάνας, Επιστημονικός συνεργάτης περιβάλλοντος, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αναλήψεως


Μετανάστες
 

1. Hala Akari, Σύμβουλος Μεταναστών Δήμου Αθηναίων, Ελληνική Επιτροπή βοήθειας & στήριξης παιδιού
2. Ξένια Θεοφανίδου, Δημοσιογράφος, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
3. Αφταντίλ Μικαμπερίτζε, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Ελληνογεωργιαννή Πολιτιστική Ένωση – Η Διοσκούρια
4. Κατερίνα Σκυλλάκου, Περιφερειακό Ινστιτούτο Μετανάστευσης
5. Ελένη Τζιρτζιλάκη, Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική