Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ενα υπουργείο Πολιτισμού που σκέφτεται... τουριστικά!

  • Στις 18/4/2011 εκδόθηκε και το παρακάτω Δελτίο Τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού - χωρίς να υπάρξει συνέχεια για τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του υπουργού με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και άλλους παράγοντες. Τέλος πάντων, προσπαθώ να βγάλω κανένα συμπέρασμα από τις συναντήσεις αυτές. Εχουν κάποια ουσία ή είναι μια τυπική διαδικασία που εντάσσεται στο πρόγραμμα ακτιβισμού που πλήττει την κυβέρνηση. Εγώ πάντως επιμένω ότι δεν μου αρέσει αυτή η μονοδιάστατη αντίληψη για τον πολιτισμό που είναι μπλεγμένος αξεδιάλυτα με τον τουρισμό. Αλλο πράγμα είναι ο πολιτιστικός τουρισμός και άλλο ένα ολόκληρο υπουργείο Πολιτισμού να σκέφτεται... τουριστικά:
Συνάντηση με τους τουριστικούς φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε σήμερα στην Τρίπολη ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ Παύλος Γερουλάνος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 21 Ενώσεις Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Καταλυμάτων, ο κ. Παύλος Γερουλάνος είχε την ευκαιρία να ακούσει αναλυτικά τα ζητήματα που απασχολούν τον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας.
Οι φορείς των επαγγελματιών έθεσαν ζητήματα που αφορούν στην φορολογία και στην παροχή περαιτέρω κινήτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης στον ξενοδοχειακό τομέα. Ζητήματα υποδομών και γενικής τουριστικής στρατηγικής αλλά και η σημασία της τουριστικής εκπαίδευσης βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού μιλώντας στους εκπροσώπους των επαγγελματιών υπογράμμισε τη σημασία που έχει η μετάβαση στην ιδέα του τουρισμού των “εμπειριών” αλλά και στην αναγκαιότητα δημιουργίας κοινών στόχων και δραστηριοτήτων μεταξύ των νομών της Πελοποννήσου. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παύλος Γερουλάνος ανέφερε:

“Η Πελοπόννησος είναι γεμάτη από προορισμούς τόσο με φυσικό κάλλος όσο και με σπουδαία αρχαιολογική σημασία με παγκόσμια ακτινοβολία. Το ζητούμενο είναι να καταφέρει να τις δέσει σε οργανωμένες εμπειρίες και να αναβαθμιστεί έτσι το προϊόν και η ζωή όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων. Μέχρι σήμερα τις επιλογές στις προτεραιότητες για την Πελοπόννησο τις έκανε ένας Υπουργός με βάση την επιρροή τοπικών παραγόντων. Τώρα όμως δίνουμε το λόγο στις τοπικές κοινωνίες ώστε να ιεραρχήσουν τις επαγγελματικές προτεραιότητες με βάση τα δικά τους κριτήρια. Οι δυνατότητες που δίνει ο Καλλικράτης για οργανωμένες στρατηγικές θα πρέπει να αποτελέσει το πιο σημαντικό εργαλείο για τον αναπτυξιακό σας σχεδιασμό”.

Οι επαγγελματίες από τη μεριά τους εξέφρασαν την πεποίθηση ότι μετά τον Καλλικράτη, οι νέοι Δήμοι έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων τουριστικών εμπειριών που περιλαμβάνουν τόσο ορεινές όσο και παραθαλάσσιες και αρχαιολογικές τοποθεσίες. Τα προβλήματα και οι ανησυχίες τους ετέθησαν επί τάπητος και αναγνώρισαν την ανάγκη δημιουργίας ενιαίων οργάνων έκφρασης των προτεραιοτήτων του κλάδου και της τουριστικής προβολής των συνεργειών που οι περιοχές τους προσφέρουν.

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – με τη συμμετοχή και των Δημάρχων και των βουλευτών της Περιφέρειας- οπότε θα ξεκινήσει και επίσημα η διαβούλευση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη δημιουργία της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφέρειας στους τομείς του Πολιτισμού, του Τουρισμού και του Αθλητισμού, στο πεδίο της ενιαίας στρατηγικής και ιεράρχησης των προτεραιοτήτων που έχει εγκαινιάσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου