Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

"Κόψτε τα λεφτά σε κόμματα, ΜΚΟ, συλλόγους, ομάδες..."!!!

Είναι αποκαλυπτικό το άρθρο που δημοσιεύεται στο "Βήμα", του κ.Αντώνη Καρακούση, για το πώς ορισμένοι στο χώρο των μέσων ενημέρωσης αντιλαμβάνονται, ήθελημένα ή όχι, τη λειτουργία των Μ.Κ.Ο. και τον τρόπο επιχορήγησής τους. Θέλω να πιστεύω ότι ο δημοσιογράφος αγνοεί βασικές παραμέτρους, οι οποίες διέπουν τη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η γνώση που οι περισσότεροι έχουν αποκομίσει είναι πω οι Μ.Κ.Ο. είναι φορείς ή οργανώσεις που κρυφά ή φανερά γεμίζουν με χρήμα τις τσέπες εκείνων που τις λειτουργούν. 

Μέχρι στιγμής, είναι αλήθεια ότι έχουν δημοσιοποιηθεί ονόματα οργανώσεων που επιδοτούνταν από το υπουργείο Εξωτερικών, καθως επίσης και τα ποσά, και οι οποίες είτε υπήρχαν μονάχα στα χαρτιά είτε πήραν τα χρήματα και δεν πραγματοποίησαν το έργο για ο οποίο τα πήραν. Και ίσως να έχει δίκιο ο κ.Καρακούσης, που όμως αγνοεί ένα βασικό στοιχείο
κι αυτό δεν είναι άλλο παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ειδικά κονδύλια για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Δεν επιτρέπεται να δείχνει τόση και τέτοια άγνοια. Κι εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ, που παλεύει να τηρηθούν οι κανόνες και να μη διοχετευθούν σε αλλότριες καταστάσεις τα όποια χρήματα εισρεύσουν για τις Μ.Κ.Ο.

Επειδή, λοιπόν, "τα πράγματα έφθασαν και πάλι στο απροχώρητο", σημειώνει ο κ.Καρακούσης, προτρέπει την πολιτεία: "Κόψτε τα λεφτά σε κόμματα, ΜΚΟ, συλλόγους, ομάδες..."!!! Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, υπερθεματίζουμε και βροντοφωνάζουμε κι εμείς "να κοπούν οι επιχορηγήσεις στα κόμματα"! Όπως επίσης και στις ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις. Κι αυτό είναι απαραίτητο, γιατί τα οικονομικά της χώρας είναι τραγικά και φυσικά το κράτος πρέπει να πάρει αποφάσεις και να εφαρμόσει οδυνηρά μέτρα

Θα συζητούσαμε και τις αιτιάσεις του κ.Καρακούση για το πλήθος των οργανισμών, οι οποίοι συγκροτούνται σε εθελοντική βάση. Γιατί άραγε να χρηματοδοτείται από ένα ημιπτωχευμένο κράτος η δράση π.χ. του WWF, των φίλων της αρκούδας, του λύκου, της κόκκινης οχιάς ή ακόμη ενός πλήθους τοπικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων ή και της Εκκλησίας ακόμη, η οποία έχει έσοδα και περιουσία και αρνείται να πληρώνει τους φόρους οι οποίοι της αναλογού. Όλα αυτά είναι σχήματα εθελοντικά. Ως τέτοια ιδρύθηκαν. Μπορούν να ενισχυθούν από ιδιώτες, από τα ίδια τα μέλη τους ή από φίλους και χορηγούς που έχουν ανησυχίες για τη φύση, τις τοπικές παραδόσεις, τον τοπικό αθλητισμό ή είναι υπερασπιστές της θρησκευτικής πίστης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και άλλων.

Θα δεχόμασταν αυτά που σημειώνει ο δημοσιογράφος, αν δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν προγραμματισμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση κονδύλια για την υλοποίηση πολιτικών που αναπτύσσονται στα πλαίσια των δράσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Θα έπρεπε συνεπώς να το γνωρίζει αυτό και να κάνει τον απαραίτητο διαχωρισμό κι όχι να τους βά;ζει όλους μέσα σ' ένα τσουβάλι , δημιουργώντας έτσι λαθεμένες εντυπώσεις και σχηματίζοντας γκρίζες εικόνες για τις οργανώσεις που στη βάση του εθελοντισμού προγραμματίζουν και υλοποιο΄πυν δράσεις με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου