Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ενας θεσμός για τη δημιουργία του μέλλοντος!

Aγαπητοί Φίλοι και Συνεργάτες,
Συμφωνώ και εγώ με μια τέτοια διαδικασία (πρόταση του κ. Καστάνη), για να σταματήσουν οι όποιες φωνές οι οποίες επιμένουν ότι ο ορισμός, γίνεται άνωθεν ή χωρίς διαδικασίες, οι οποίες πάντα υπάρχουν, ή πρέπει να υπάρχουν, ανάμεσα σε ανθρώπους του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς  προσφοράς, οπως είμαστε όλοι εμείς. Κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται οτιδήποτε. Είχα σκοπό να το προτείνω και εγώ ( το είχα πει ήδη στην κ. Χατζή) αλλά λόγω φόρτου εργασίας δεν πρόλαβα να το καταθέσω στην ομάδα ή στο ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ στο σύνολό του. Η προτεινόμενη διαδικασία, προς Θεού, δεν έχει καμμία υπόνοια μομφής, στους εξαιρετικούς καθόλα συνεργάτες και συνοδοιπόρους στον εθελοντισμό, που ήδη όρίστηκαν να πάνε τις διαδικασίες μπροστά, αναλαμβάνοντας φυσικά και ευθύνες. Κάπως έπρεπε να ξεκινήσουμε.

ΑΛΛΑ φανταστείτε, ότι μετά από μια διαδικασία εσωτερικής μας συνεννόησης και αυτοκαθορισμού των αρμοδιοτήτων μας στην Ομάδα, ότι πλέον δεν θα υπάρχει κανείς (!) που να αμφισβητεί τις αρμοδιότητες και οι  εκελγμένοι Συντονιστές, πλέον, θα στηρίζονται από όλους μας, αλλά και θα είνια υπέυθυνοι και υπόλογοι  προς όλους μας. Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι ιερή και αξίζει να προχωρήσουμε μέσα από διαδικασίες που θα μας τιμούν πάντα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην κινηθούμε με αυτό τον τρόπο.
Επειδή, ασχολούμαι δεκαετίες με τον Εθελοντισμό, τα τελευταία  χρόνια έχω οραματιστεί, αλλά και έχω καταφέρει, μαζί σε αγαπημένους συνεργάτες που δουλεύουν χρόνια στον εθελοντισμό, να συμμετέχω στη ίδρυση δύο μεγάλων Δικτύων  (με μέλη εκατοντάδες Συλλόγους, ΑΜΚΕ, Φορείς, Ομάδες Πολιτών κ.ά.), που παράγουν έργο, πάνω σε θέματα Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κοινωικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στα οποία και έχω, ομόφωνα εκλεγεί ως Πρόεδρος, μέσα, όμως από υποδειγματικές και δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής, υποβολής προτάσεων και παρουσίασης των θέσεων, πιστεύω ότι και εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία τέτοια, που όλοι την ξέρουμε και την κατανούμε. Είναι μονόδρομος.

Ως Πρόεδρος του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας  (έδρα Λάρισα) ,αλλά και του Δικτύου "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" (έδρα Ελασσόνα -70 Σύλλογοι απ' όλο τον κόσμο), αισθάνομαι γαλήνιος, γιατί η οποία υπευθυνότητα (και ο όποιος  "Γολθοθάς" ), μου ανατέθηκε μέσα από διαδικασίες εκλογής και δημόσιας έκθεσης. Για τον λόγο αυτό, ιδιαίτερα το Δίκτυο 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" (που λειτουργεί, ήδη, για 4 χρόνια και συνεχίζει με την διοργάνωση  σπουδαίων και μεγάλων εκδηλώσεων, δημιουργώντας και αναπτυξιακη δυναμική  στην περιοχή δράσης του, αλλά και ευρύτερα ) θεωρούνται ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ, εντός και εκτός Ελλάδος και ήδη η εργασία μας γίνονταν εξαρχής, μέσα από τον ορισμό Υπευθύνων Έργου, όπως δηλ. προέκυψε -και ορθά, το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, το οποίο πριν λίγο καιρό δεν γνώριζα ότι υπήρχε.  Η  ανάγκη, όμως, μας ανάγκασε, να λειτουργούμε ΘΕΜΑΤΙΚΑ.

ΔΗΛΑΔΗ, προτείνω και εγώ, μετά την Ολομέλεια στις 16/4 (ΑΘΗΝΑ), κάθε ομάδα Έργου, να ακολουθήσει μια διάφανη διαδικασία με την Υποβολή Υποψηφιοτήτων για τις Θέσεις Συντονιστή, Αναπληρ. κλπ., ομιλία και παρουσίαση των θέσεων κάθε υποψηφίου και μυστική ψηφοφορία για τον υπεύθυνο ή υπεύθυνους Συντονιστές της κάθε Ομάδας, θέσεις που είναι ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ θέσεις ευθύνης και σοβαρής -μεθοδικής εργασίας .

Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν χρόνο ή δεν ξέρουν να εργαστούν με σύγχρονο τρόπο, με χρήση όλων των Νέων τεχνολογιών, με επιστημονικές γνώσεις και με ανιδιοτέλεια, προφανώς θα εντοπιστούν και η αποβολή από τα όργανα σύντομα θα επέλθει και καλύτερα να μην ζητήσουν θέσεις ευθύνης. Οι ταχύτητες είναι και πρέπει να είναι μεγάλες.  

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ χρόνος  για να χαθεί, σε ανούσια κατασκευάσματα και προσωπικές μωροφιλοδοξίες του καθενός μας. Το χρωστούμε στα παιδιά μας και στους επόμενους από μας, που τόσο τραγικά, ήδη, απογοητεύσαμε και υποθηκεύσαμε το μέλλον τους, χωρίς να έχουμε το δικαίωμα. Ας περισσώσουμε ό,τι ακόμα προλαβαίνουμε. Με αμοιβαία εκτίμηση, με ειλικρίνεια, με εμπιστοσύνη, με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, με ανιδιοτέλεια, με φαντασία. Για να σταματήσει επιτέλους, αυτό το κακόγουστο, αστείο, να αποφασίζουν άλλοι, για μας, αλλά χωρίς εμάς. Πολλές φορές αποφάσιζαν άνθρωποι, που όταν τους έδινες το χέρι, θα σου έλειπε και κάποιο δάχτυλο.

Θεωρώ συγκινητικό, αλλά και ιερό, το γεγονός (και το αισθάνομαι πάντα, όταν προσκαλούμαι, ως απλός στρατιώτης, να μεταφέρω την εμπειρία μου και την όποια γνώση για τις δικτυώσεις και τη συλλογική δράση, σε διάφορα μέρη, εντός και εκτός Ελλάδος), όταν βλέπω αγνούς πολίτες ή ανθρώπους της προσφοράς και του εθελοντισμού, να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και να συζητούν, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, μέσα όμως από συλλογική δράση και συνένωση δυνάμεων. Άνθρωποι, που τοπικοί δικατορίσκοι, εκμετάλλεύοντας για χρόνια, γιατί ήταν αγνοί και ευκολόπιστοι και σε κοίταζαν στα μάτια κατάματα, με λεβεντιά. Αυτό το γεγονός είναι ένα ιερό γεγονός  και η λειτουργία δικτύων (με την σοβαρή έννοια του όρου) είναι πρωτόγνωρα για την Ελλάδα. Και το αποτέλεσμα, όταν υπάρχει καλή θέληση, είναι πάντα εκρηκτικό, παράγοντας πρόοδο για τους πολίτες, αλλά και τρόμο, σε κάθε είδους τρωκτικό, που ευημερεί στο σκότος.

Τα Παρατηρητήρια, από τη φύση τους είναι  εργαστήρια  για προβληματισμό, και οράματα,για προτάσεις, για ανταλλαγή καλών πρακτικών και για αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτά  θα συναντώνται οι άνθρωποι της προσφοράς και θα παράγουν έργο και όραμα, αλλά και πρακτική. Για αυτό κάποιοι δεν τα θέλουν και τα φοβούνται. Κια εμείς, για χίλιους λόγους, αλλά και γι' αυτό το λόγο, θα πρέπει να τα λειτουργήσουμε, όπως ξέρουμε εμείς, όχι όπως θέλουν αυτοί.

ΟΦΕΙΛΕΙ η όποια Πολιτεία, να αφήσει να ανθίσουν όλα αυτά τα Δίκτυα, τα Παρατηρητήρια των Ενεργών Πολιτών, αυτών που εθελοντικά αφιερώνουν χρόνο, χρήμα, απροσωπικές στιγμές και κινδυνεύουν στους δρόμους, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Τέρμα η κριτική του  τηλεκοντρόλ  και του φραπόγαλα, από το σαλόνι του καθενός ανεγκέφαλου που κοιτάζει μόνο τον εαυτό του, το βόλεμα των δικών του -και μόνο -  παιδιών  και της τσέπης του.

Για όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα, που θα μπορούσαμε να πούμε, ΝΑΙ σε ένα ακηδεμόνευτο, ανεξάρτητο και αυτοδιαχειριζόμενο ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Στο οποίο θα δίνονται θεσμοθετημένα και νομοθετημένα, όλα εκείνα τα εργαλεία και οι πόροι για να λειτουργεί, όπως του αρμόζει και όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί αυτό (το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ), αν δεν υπήρχε-όπως υπήρξε- θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Και θα πρέπει να το προστατεύσουμε από κάθε είδους λαθροθηρία. Δεν με ενδιαφέρει ποιός το σύστησε, ποιός δεν το ήθελε, από ένα σημείο και μετά, ή ποιός δεν το θέλει σήμερα.

Η οργάνωση και η συντονισμένη, πλέον, δράση, των εθελοντικών οργανώσεων δεν γίνεται  για να υπηρετήσει την όποια εξουσία. Αλλά για να προσφέρει έργο και να εισακούεται, από αυτούς που βαφκαλίζονται (τρομάρα τους!!) ότι υπηρετούν το κοινό καλό. Το έργο Πολιτών δεν έγινε για να λέει ναι. Έγινε για να έχει γνώμη, που ενίοτε θα συμπίπτει με τους επίσημους φορείς (δεν είναι κακό), αλλά τις περισσότερες φορές, για να συγκρούεται. Έτσι προχωρά η Δημοκρατία. Γιατί, αν υπήρχαν αυτές οι διαδικασίες νωρίτερα, ενδεχόμενα να μην είχαμε φτάσει στα όρια της εθνικής ξεφτίλας.

Μια Δημοκρατική Κοινωνία, αλλά κυρίως, μια Δημοκρατική Πολιτεία, ΟΦΕΙΛΕΙ να στηρίζει, να σέβεται και να βοηθάει να ακούγεται η γνώμη των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Όχι η γνώμη που την βολεύει, αλλά η ειλικρινής γνώμη που θα προκύπτει από ανθρώπους σοβαρούς, μορφωμένους και δημοκρατικούς. Όπως, θέλω να πιστεύω, ότι είμαστε όλοι εμείς. Εύχομαι σε όλους ένα καλό ταξίδι προς τη δική μας Ιθάκη και είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά. Με γνώση, επιστημοσύνη, σοβαρότητα και αλληλεγγύη.

Οφείλουμε να βοηθήσουμε την κ. Χατζή και τους συνεργάτες  της, οι οποίοι προσπαθούν να στήσουν έναν ΘΕΣΜΟ, που στο χέρι μας είναι να τον κάνουμε και να τον μετατρέψουμε σε ένα εργαλείο, που δεν θα παρακολουθεί το μέλλον, αλλά να το δημιουργεί. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον, σε πείσμα κάποιων.

Σκριάπας Κων/νος
Οικονομολόγος ΑΠΘ-ΝΟΕ-Σύμβουλος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας
Πρόεδρος  Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας
Πρόεδρος Δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων"ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ"
Πρόεδρος Συλλόγου Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου